Wyższe ceny oliwek i oliwy z oliwek przyczyniły się do wzrostu eksportu żywności z UE w pierwszej połowie roku - podała w piątek Komisja Europejska. Jego wartość wyniosła o 1,5 mld euro więcej niż w pierwszych sześciu miesiącach 2023 roku. Najbardziej wzrósł eksport do USA.
Eksport UE w pierwszej połowie roku wyniósł 116,4 mld euro, co oznacza wzrost o 1 proc. w stosunku do analogicznego okresu w roku poprzednim. KE odnotowała najwyższy wzrost eksportu europejskiej żywności do Stanów Zjednoczonych - o 8 proc. w stosunku do pierwszej połowy ubiegłego roku, a największy spadek - do Rosji (o 15 proc.) i Chin (o 9 proc.).
Eksport UE osiągnął wartość 18,9 mld euro w czerwcu 2024 roku, o 5 proc. mniej niż w poprzednim miesiącu i o 4 proc. mniej niż w czerwcu 2023 roku.
Podczas gdy wartość eksportu oliwy i oliwy z oliwek wzrosła o 58 proc., spadek zanotowano w przypadku olejów roślinnych (o 36 proc.) i zbóż (o 14 proc.).
Import w pierwszej połowie 2024 roku osiągnął 82,7 mld euro, co oznacza utrzymanie poziomu z analogicznego okresu w roku poprzednim. Wzrosła wartość importu produktów kakaowych ze względu na ich wyższe ceny. Import z Wybrzeża Kości Słoniowej odnotował największy wzrost, podczas gdy import z Australii - największą stratę.
Największym odbiorcą europejskiej żywności jest Wielka Brytania (22 proc.). Kolejne są Stany Zjednoczone (12 proc.), Chiny (6 proc.) i Szwajcaria (5 proc.). Rosja jest siódmym największym odbiorcą unijnego sektora rolno-spożywczego, w 2023 roku jej udział w eksporcie unijnym wyniósł 2 proc.
Z Brukseli Magdalena Cedro (PAP)
mce/ szm/