W 2022 roku Unia Europejska sprowadziła 397 tys. ton przypraw z krajów leżących poza Wspólnotą - wynika z danych Eurostatu. Chiny były głównym źródłem tych towarów dla Europy - na Kraj Środka przypadło 38 proc. całkowitego importu przypraw do UE.
Według Europejskiego Urzędu Statystycznego (Eurostat) najczęściej importowaną przyprawą w 2022 r. do Unii był imbir (122,9 tys. ton), a następnie papryka (109,8 tys. ton) i pieprz (62,9 tys. ton). Chiny były głównym krajem pochodzenia imbiru (54 proc.) i papryki (72 proc.), podczas gdy pieprz był importowany głównie z Wietnamu (56 proc.).
Import cynamonu (16,2 tys ton) zajął czwarte miejsce, przy czym ponad jedna trzecia pochodziła z Indonezji (37 proc.). Kurkuma (15,8 tys. ton) zajęła piątą pozycję wśród najczęściej importowanych przypraw, a większość importu pochodziła z Indii (77 proc.). Jeśli chodzi o anyż i pokrewne przyprawy (13,6 tys. ton), głównym dostawcą był Egipt (34 proc.).
Nasiona kminu rzymskiego (9,6 tys. ton) pochodziły głównie z Indii (72 proc.), a nasiona kolendry (9,5 tys. ton) przede wszystkim z Rosji (50 proc.). Gałka muszkatołowa natomiast (4,4 tys. ton), importowana była głównie z Indonezji (72 proc.).
asc/ aba/